Molenaarsgraaf
Oorlogsgraven
Op het kerkhof van Molenaarsgraaf bevinden zich de oorlogsgraven van zes omgekomen bemanningsleden van de Engelse Lancaster ND-559 die op 22 mei 1944 boven Brandwijk en Molenaarsgraaf neerstortte.
De Lancaster was met zeven bemanningsleden na een uitgevoerd bombardement in het Ruhrgebied (Duitsland) op weg naar huis. De brokstukken kwamen in de dorpskern van Molenaarsgraaf en bij café Boerenklaas in Brandwijk terecht.
John Edward Blair, Raymond Keating, Evan Ephraim Roberts, Raymond George Watts, Sidney George Smith en John Thomas Eardley McCaffery kwamen hierbij om het leven. Piloot Bill Ward overleefde als enige de crash.
Jaarlijks vindt op 4 mei na de herdenking in de hervormde kerk de kranslegging bij deze graven plaats. Bij de ingang van het kerkhof hangt een bord met alle informatie over de crash en de bemanning van het vliegtuig.
Herinneringsboom
Sally de Jong
Op 9 februari 2004 is een walnootboom uit Israël geplant, ter nagedachtenis aan dr. Sally de Jong. De boom staat aan de rand van de parkeerplaats langs de Tielmanstraat.
Dokter de Jong werkte van eind 1941 tot begin 1942 als vervangend huisarts in Molenaarsgraaf. Later was hij gedwongen om als arts te werken in het doorgangskamp Westerbork. Met een zogenaamde Sperre (een tijdelijke vrijstelling) kon hij regelmatig terugkeren naar zijn vrouw Liesje en zijn kinderen Abel en Daan die in het getto van Amsterdam woonden. (Getto’s waren buurten of kleine steden waar alle Joden verplicht moesten wonen en leven, onder vaak vreselijke omstandigheden)
Toen de Sperre dreigde te worden ingetrokken gingen Sally en Liesje op de vlucht, nadat zij eerst hun kinderen bij Nederlandse families hadden ondergebracht.
In Brussel vonden zij een vrouwelijke gids die een groep mensen, die op de vlucht waren voor de nazi's, over de Spaanse grens wilde brengen. Sally en Liesje hadden het plan om vanuit Spanje naar Londen uit te wijken waar dr. Loe de Jong, de tweelingbroer van Sally, de stem van Radio Oranje was.
Bij de grens leverde deze vrouw de hele groep aan collaborerende Franse politie uit (zij werkten mee met de vijand, met de Duitsers). Ze werden naar Auschwitz gedeporteerd. Daar bezweek Liesje na een aantal maanden. Sally werd tewerkgesteld in de experimenten barakken van dr. Mengele. Na de evacuatie van Auschwitz werd hij gedeporteerd naar Duitsland waar hij kort voor de bevrijding in een kamp om het leven kwam. De kinderen Abel en Daan overleefden de oorlog in onderduik gezinnen.