Nieuwpoort

Oorlogsgraven
Het graf van dokter Pincus
Op 15 mei 1940 geeft Nederland zich over en dit betekent dat Duitsland, na 5 dagen, gewonnen heeft en de baas is in Nederland.
Al snel zal duidelijk worden dat de Nederlanders nu niet meer vrij zijn en door de Duitsers vernederd zullen worden.
De Joodse dokter Pincus uit Nieuwpoort, hij was al gevlucht uit Duitsland vanwege de Jodenvervolging, zag daarom geen toekomst meer en hij pleegde nog dezelfde dag zelfmoord. Hij was nog maar kort huisarts in Nieuwpoort maar had al veel vrienden gemaakt en was een goede dokter die met iedereen meeleefde. Dokter Pincus woonde aan de Buitenhaven, op nummer 9, en werd in Nieuwpoort begraven.
Oorlogsgraven
Cornelis Ouwerkerk
Is in Nieuwpoort geboren en, 30 jaar oud, gestorven in Utrecht.
Kees Ouwerkerks vader en opa waren Nieuwpoortse slagers. Kees was een fel bestrijder van de Duitsers en vocht in mei 1940 tegen hen.
Hij was daarna leraar aan een middelbare school in Emmen (Drenthe). Daar nam hij zeer actief deel aan het verzetswerk. Na verraad werd hij door de Duitsers gevangengenomen en naar Duitsland gebracht. Aan het eind van de oorlog keerde hij, ernstig ziek, vanuit het concentratiekamp Neuengamme (bij Hamburg) terug naar Nederland.
Op 17 juni 1945 overleed hij in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht aan de gevolgen van zijn verblijf in Duitse gevangenschap.
Ter nagedachtenis aan Kees is bij scholengemeenschap ‘De Dissel’ in Emmen, een gedenkteken geplaatst.
Daarop staat geschreven:
‘Trouw tot in de dood’
Ter herinnering aan onzen
onvergetelijke collega en leraar
KEES OUWERKERK
5-12-1914 / 17-6-1945
Hij vond in de strijd voor onzen vrijheid
De dood door mishandeling en uithongering
In een Duits concentratiekamp.
In Emmen is de C. Ouwerkerkstraat naar hem vernoemd.


Oorlogsgraven
Christiaan Navis
Christiaan Navis heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd en kreeg als dapper verzetsstrijder de Militaire Willemsorde. Dat is een Nederlandse militaire onderscheiding die ook gewone burgers, zoals verzetsstrijders, kunnen ontvangen
Daarom heeft hij, toen hij in 1986 overleed, ook een oorlogsgraf gekregen.